‘killerbody’

‘killerbody’

Lieve fajah, wil je ophouden met het verkopen van onzin?

Fajah en haar nieuwe boek ‘killerbody’ zijn veel in het nieuws geweest. Het is een boek dat eigenlijk: ‘onzin zonder enige voedingsopleiding of wetenschappelijk bewijs’ zou moeten heten, maar ‘killerbody’ klonk iets pakkender.

Hieronder een lijstje met punten waarom Fajah onzin verkoopt:

Punt 1: Ze geeft aan dat haar calorieënbehoefte 1250 is. Dat is gelijk aan de voedingsbehoefte van een meisje van 13 jaar die de hele dag op bed blijft liggen. Dit kan dus nooit.

Punt 2: Ze spoort anderen aan om ongeveer hetzelfde te doen. Ieder mens is verschillend en heeft een andere behoefte. Ga je intensief sporten en wil je een ‘killerbody’ maar ben je geen meisje van 13, dan is dit helemaal nooit jouw persoonlijke behoefte.

Punt 3: Ze geeft aan dat je moet wennen aan je hongergevoel. Terwijl je probeert af te vallen is honger alsnog totaal niet nodig. Je kunt prima afvallen met een vol gevoel.

Punt 4: Omdat ze al aangevallen is over punt 1 heeft ze zichzelf goed willen praten in de media. Hierom heeft ze een foto geplaatst van alles dat ze eet per dag dat samen 1250 calorieën bevat. Dat het veel eten is, zorgt ervoor dat je wellicht minder honger ervaart. Maar een meid als Fajah heeft een behoefte van ongeveer zoiets als 1900 calorieën (op een dag dat ze NIET sport, wat ze aangeeft wel te doen) en door dit eetpatroon met 1250 calorieën lang vol te houden zal ze op termijn tekorten gaan oplopen, hierdoor vage klachten ontwikkelen en kan haar lichaam op deze voeding niet voor altijd blijven functioneren. Daarnaast zou ze KILO’S moeten afvallen met dit eetpatroon…

Hierbij de foto van haar voeding:fajah foto

Punt 5: Voor de vorm heb ik ook even mijn voedingsbehoefte berekend en laten zien wat ik daar allemaal voor eet. En ja, er zitten producten bij die misschien niet optimaal zijn, maar als je jezelf niets lekkers gunt dan is het leven toch duidelijk een stuk minder leuk. Plus, ondanks bijvoorbeeld chocolade kom ik niet in gewicht aan.

Hierbij mijn foto:gemiddelde dag

Punt 6: Ze doet net alsof het heel gewoon is om te eten zoals zij doet en dat als je op een andere manier eet, dat dit fout is. Daarnaast creëert ze een nieuw soort ideaalbeeld: een blokjesbuik. Heb je deze niet, dan tel je niet mee. Ze heeft geen idee wat ze aan het doen is met ieders zelfvertrouwen en al helemaal niet wat ze aanricht bij anorexia-gevoelige mensen.

Punt 7: Fajah heeft het in haar boek vaak over eiwitshakes. Na het sporten heb je eiwitten nodig om spieropbouw te stimuleren. Deze shakes zijn dus nodig als je niet meer uitkomt met de eiwitten uit gewone voeding. Dit houdt in dat je erg intensief sport en je zo’n dusdanig grote portie eiwitten nodig hebt dat dit niet op te vullen is met een bakje kwark, broodje tonijn en een gekookt eitje… Dit is voornamelijk aan de orde bij Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo en niet voor iemand die een uurtje gesport heeft.

Iemand die met weinig zelfvertrouwen binnenkomt, na alle diëten te hebben gevolgd. In een half jaar vele kilo’s is afgevallen, zonder hongergevoel en met af en toe wat lekkers. Die als ze in de spiegel kijkt tevreden is met wat ze ziet, ondanks dat dit spiegelbeeld geen maatje 36 en blokjesbuik bevat. Iemand die zich fit , vrolijk en tevreden kan voelen zonder dat haar gewicht in de weg zit. Dàt is pas een killerbody!

About the Author

Laura Bulten administrator

Comments Are Closed!!!