wereld kanker dag.

wereld kanker dag.

‘’Kanker zet je wereld op zijn kop’’ de slogan van de wereld kanker dag. Op 4 februari wordt jaarlijks wereld kanker dag georganiseerd, wat onder andere het belang van goede voeding tijdens het oncologische proces onder de aandacht brengt. In de praktijk krijgen wij vaak doorverwijzingen van de arts om te behandelen bij kanker. Bij zo’n slecht nieuws bericht is voeding niet het eerste waar je aan denkt. Toch zien we vaak dat afvallen gepaard gaat met deze ziekte. Het lichaam moet hard werken tegen de ziekte en vaak verlaagt de inname van (gezonde) voeding. Dit komt mede door smaakverandering en vermindering van eetlust. Om toch op gewicht te blijven, of weer aan te komen is het van belang  om geadviseerd te worden door de diëtist. De diëtist kan u vertellen welke voedingsstoffen belangrijk zijn tijdens dit proces. Wij focussen ons vooral op het verhogen van de calorie inname en de eiwit inname. Door kanker verhoogd de eiwitbehoefte, wat er voor zorgt dat je meer zou moeten eten. Meer moet eten terwijl je juist minder behoefte hebt om te eten. Wanneer de eetlust zo verminderd is, wil dit niet altijd lukken. Vandaar gebruiken wij als hulpmiddel bij het aankomen dan de dieetpreparaten. Dit zijn flesjes drinken of toetjes waarin voeding zit die vergelijkbaar is met 2 boterhammen met kaas. Dit gaat dus soms veel gemakkelijker dan de daadwerkelijke voeding. Deze flesjes worden in vele gevallen vanuit de zorgverzekering vergoed en bij u thuis bezorgd. Wij bestellen deze zogeheten drinkvoedingen en bepalen samen de soort, hoeveelheid, smaakvoorkeur en duur van gebruik. Ook proberen we natuurlijk met de voeding die u al gewend was te eten, uw voedingsinname zo optimaal mogelijk te maken. Wij hebben tips om de eetlust en uw inname te verhogen. Tijdens chemokuren kan het ook juist voorkomen dat er gewichtstoename plaats vindt. Ook hiervoor kunt u terecht bij de diëtist om hierin begeleid te worden. Uw lichaam heeft immers wel behoefte aan de eerder genoemde voedingsstoffen, maar onbedoeld aankomen brengt weer andere ongemakken met zich mee. Dit is allemaal van belang om verdere klachten en ondervoeding of overgewicht te voorkomen. Zo proberen we de best mogelijke kwaliteit van leven te behouden tijdens het herstel, of om te focussen op levensverlenging doordat u minder tekorten loopt in uw voeding. Wij hopen steun te bieden en u en uw naasten in uw persoonlijke situatie te begeleiden in de tijd dat kanker je wereld op zijn kop zet… Bezoek ook eens de website van wereld kanker dag: www.wereldkankerdag.nl en zie wat er zoal georganiseerd wordt.

 

Kortom; de diëtist zou zeker betrokken moeten zijn bij de strijd tegen kanker.

About the Author

Laura Bulten administrator

Comments Are Closed!!!